Mijn favoriete tools (op de PC)

 

De heilige drie-eenheid (grapje): Opera, Total Commander en SciTE

 
 
 

Opera

 

Deze browser leerde ik kennen in de tijd dat het nog de enige was waar je bij het opstarten kon verder gaan waar je de laatste keer bij het afsluiten was gebleven. Dat was op dat moment precies wat ik zocht als ik me goed herinner. Bovendien kon je meer documenten binnen dezelfde interface open hebben, wat ook een van mijn favoriete features voor een applicatie was.

De reden om naar iets te gaan zoeken was overigens dat door gedwongen herinstalleren de Netscape Navigator die de "cable guy" (ja ik heb thuis internet via de kabel, tot grote tevredenheid zelfs) er destijds op gezet had verdwenen was. Zoveel sjoege van dat spul (zelf downloaden en installeren) had ik nog niet geloof ik, Firefox bestond toen nog niet en Internet Explorer was toentertijd nog vele malen keer niks dan het nu is.

Ik was zelfs zo tevreden dat ik een licentie gekocht heb, want Opera was toen nog niet gratis. Er zat een reclamebanner in en die werd op den duur toch wel een beetje vervelend. zelfs toen Opera later gratis werd heb ik daar nooit spijt van gehad. Bij de achterlijke bedragen die je voor Microsoft licenties en zelfs voor klungelig opgezette shareware programma's betaalde viel dat bedrag ook redelijk in het niet.

Ook voor de mobiele versie heb ik later een licentie gekocht, ook daar heb ik heel veel plezier van gehad op de PDA die we ooit kochten vanwege een aanbieding voor een routeplanner. Ik heb er weinig problemen mee om een klein onafhankelijk bedrijf dat er in slaagt om ondanks een miniem marktaandeel een voorhoedefunctie in browser ontwikkeling te vervullen, een beetje te sponsoren .

Total Commander

 

Om een of andere reden heb ik nooit goed op kunnen schieten met die andere explorer in Windows, de "Verkenner" (wat een miskleun van een vertaling, valt me nu ineens op). Een van mijn grootste ergernissen is dat als je een bestand versleept en je laat om een of andere reden per ongeluk je muis los, dat je je dan een ongeluk zoekt waar je het zojuist verplaatste bestand moet terugvinden. En dan heb ik het nog niet over de standaardwaarde "extensies van bekende bestandstypen verbergen", wie dat bedacht heeft daar mogen ze van mij ook iets onbeschrijfelijks mee uithalen. Tenzij het als grap bedoeld was, dan mogen ze het doen met degene die dat desondanks serieus genomen heeft.

De interface met twee bestandlijsten naast elkaar kende ik nog uit de DOS dagen, van Norton Commander. Een heel intuitieve interface als je graag ziet wat je doet bij het verplaatsen of kopieren van bestanden. Die boomweergave van de directory structuur hoeft dan van mij niet tegelijkertijd in beeld.

En kort nadat we op het werk van terminals op PC met emulator waren overgestapt, had een collega al een exemplaar van een Windows variant van NC, waar je in een oogopslag al aan kon zien dat je er veel meer mee kon dan met de verkenner zoals die toen was. Dus die ging ik ook gebruiken, en ook dat is een programma gebleken waar ik zonder problemen eenmalig een luttel bedrag heb neergeteld voor jaren van dankbaar gebruik.

SciTE

 

Op het Opera forum werd dit ooit eens geopperd als een "lightweight" oplossing - een niet te zwaar programma dus - waarmee je de source van een web pagina kon bekijken met de html markup elementen in kleur weergegeven, zodat je ze gemakkelijk kunt onderscheiden van de tekst.

Andere programma's waarmee dat kon waren complete IDE's (te zwaar dus) en dingen als UltraEdit - maar dat was niet gratis - en PFE - maar dat werd niet meer verder ontwikkeld.

Dus ik dacht: die ga ik ook eens proberen, en daar klikte weer zo'n iets op z'n plaats. SciTE ondersteunde daarnaast ook syntax highlighting voor Python en allerlei andere talen, was voor gewone teksten een verademing vergeleken met een tekstverwerkingspakket, en... was gratis.

Als ontwikkelaar gebruik je natuurlijk ook allerlei andere tools, en om die een beetje in samenhang met elkaar te kunnen gebruiken komt men al gauw aan met een Integrated Development Environment, maar ik heb gemerkt dat ik net zo lief die integratie zelf ben, of uitzoek of ik aparte hulpmiddelen op elkaar kan aansluiten, en met SciTE is dat heel goed mogelijk heb ik gemerkt.

Overigens ben ik de laatste tijd nog weer eens aan het kijken wat er ook weer zo bijzonder is aan VI(M) omdat ik merk dat ik (vooral op Linux maar toch ook op Windows) toch veel meer vanaf de command line wil doen en dan is het wel zo gemakkelijk als je niet eerst een aparte applicatie moet opstarten om even een tekstje te maken of een paar regels erin aan te passen.

 

Als ik kijk wat er allemaal mogelijk deze drie programma's: Opera met al zijn ingebouwde extra's, Total Commander met allerlei plugins tot een vervanger van het windows taakoverzicht aan toe, en SciTE met al z'n aansluitmogelijkheden, dan heb ik daar als programmeur toch een behoorlijk complete gereedschapskist aan.

Alleen jammer dat Total Commander geen Linux versie heeft, de andere twee hebben die wel, en ik ben net weer eens serieus aan het proberen over te stappen. Maar TC kun je dan weer onder Wine draaien...

terug naar de indexpagina volgende episode

content and layout created 2010 by Albert Visser contact me