Muziek!

Op de "Mijn liedjes" pagina zag ik onlangs dat ik beloofd had nog wat opnames bij te gaan plaatsen. Dat leek me wel een leuke aanleiding om eens te kijken wat Drupal aan mogelijkheden biedt om embedded players op je pagina's te zetten, want ik kan de code wel met de hand in een full html tekstveld zetten maar een manier om het binnen het framework te doen is mijlenveel beter.

Ik vond bij een eerste zoektocht twee modules die me bruikbaar leken: AudioField en JPlayer. Beide leken me niet heel erg recent voor het laatst bijgewerkt maar whatever, als het werkt werkt het nietwaar. De eerste ben ik maar gaan gebruiken; met deze zou je moeten kunnen kiezen tussen zes players waarvan er één standaard meegeleverd leek te worden; de andere moest ik dus ook nog installeren om door de mechaniek aangestuurd te kunnen worden.  Uitendelijk bleken er maar drie of vier te werken, ik heb degene die ik het minst lelijk vond maar geconfigureerd.

Je kunt hem in werking zien op de liedjes-pagina's; ik heb er een nieuw context type voor gemaakt en bij het layouten ervan bedacht ik dat het wel leuk zou zijn als je meerdere opnames bij een liedje zou kunnen hebben en dan per opname een korte beschrijving. Dat betekende dat het mogelijk zou moeten zijn niet een enkel veld vaker te kunnen gebruiken (wat out-of-the-box kan) maar een groep van velden. Gelukkig kon ik ook daarvoor Drupal modules vinden, alleen was het niet meteen duidelijk met welke ik nou wat kon: Field Group en Field Collection.

Met de tweede heb ik uiteindelijk voor elkaar gekregen wat ik wou; ik weet niet of het me met de eerste ook gelukt zou zijn maar nou ja.

Vervolgens ben ik een weekje fanatiek bezig geweest om bestaande pagina's met alleen de songtekst te vervangen door pagina's met songtekst, beschrijving en opnames. Ik heb niet alle teksten onderhanden genomen; van sommige zijn de opnames helemaal niet zo interessant. Misschien doe ik ze nog wel als ik eens een keer zin heb, ik heb nu degenen gedaan die ik vond dat ze het "verdienden".

En zo kan iedereen die hier komt nu ook genieten dan wel walgen van mijn gepruts met muziek. Een tussenvorm (schouderophalen zal ik maar zeggen) is ook toegestaan.