Meer gepruts met tools en talen

 
 
 

Assembler en C op de PC ben ik nooit aan begonnen, assembler vooral omdat je ineens drie keer zoveel instructies had en verwarrend lijkende dubbel byte registers moest gebruiken. Ik ben nog wel op zoek geweest naar op C lijkende talen en zo kwam ik op een gegeven moment Euphoria tegen. Toen we later een Windows 95/98 PC hadden heb ik daar nog eens een paar gui's mee gemaakt, dat was al wel na de nodige ervaringen met VBA, want de IDE waar ik dat mee deed kwam me erg bekend voor (leek erg veel op die van VB).

Zo was het me opgevallen bij het gaan werken met Windows 95/98 dat je vanuit de Windows Verkenner niet zomaar een directory listing naar de printer kon sturen, het leek wel alsof je daar vanuit DOS "dir > PRN:" voor moest doen. Een uitdaging!

Toen ik later met XML begonnen was wou ik een DTD editor maken maar veel verder dan een schermontwerp (in de IDE) ben ik niet gekomen.

 
 
 

Muziek

 

Heel vroeger had ik een mooie handgeschreven verzameling notities over de verzameling platen die ik bezat. Om een of andere reden vond ik het interessant te weten welke nummers erop stonden, door wie ze geschreven waren en in welke bezetting ze gespeeld werden.

Toen ik op mijn werk te maken kreeg met diverse computerprogramma's waarin je ook databases kon maken en bijhouden, bleek dit een dankbaar onderwerp om dat mee uit te proberen. Zo heb ik dat achtereenvolgens gedaan in

  • RapidFile, een programma dat een soort kruising was tussen DBase en Lotus 1-2-3, waarmee je voor voor diverse onderdelen standaard weergaves kon definiĆ«ren,
  • SQL/Windows (hoewel ik niet zeker ben of ik het hierin ook echt heb uitgewerkt, zie verderop voor meer uitleg over dit programma)
  • Microsoft Access met hier en daar gebruikmaking van VBA, hiervan heb ik vooral van geleerd om een relationele database in elkaar te zetten en eenvoudige schermen te ontwerpen op basis van de structur van de data (al had ik daar vanuit m'n werk al veel over meegekregen)
  • en uiteindelijk Python, eerst met een standalone versie met Tkinter schermen, daarna een webbrowser-based versie met XML voor de opslag en CGI voor de communicatie en tenslotte een Django versie met SQLite als database machine.
 
 

Teksten

 

Toen ik "Lila" van Robert M. Pirsig las, kwam ik daar een kaartenbak in tegen die de hoofdpersoon bijhield en voortdurend reorganiseerde.

Dat idee inspireerde me om iets te doen met het gefilosofeer dat ik in de loop der tijden had gedaan, en ik was toen net aan het stoeien met het programma Gupta SQL/Windows dus dat was twee vliegen in een klap: een project maken met een nieuw tool en een idee uit een boek realiseren, met als resultaat een programma om een verzameling teksten bij te houden en daar trefwoorden aan te koppelen of er weer van te ontkoppelen, veel efficienter dan fysiek kaarten van de ene in de andere bak te stoppen of er andere dingen op te schrijven en de oude te moeten doorstrepen of uitgummen.

SQL/Windows was een bonus bij een uitstapje dat we van het werk uit gemaakt hebben om bij een bedrijf waar een collega vandaan kwam om kennis te maken met client-server, een opvatting over software-achitectuur die toen net aan het opkomen was.

Wat ik daar vooral van geleerd heb is event-based programmeren en de basics van SQL gebruiken. En eigenlijk ook wel een beetje OOP principes, want elk scherm was een aparte eenheid in het programma, dat door middel van die events boodschappen stuurde naar de omgeving of een van de andere schermen.

Ook deze heb ik later omgebouwd naar een door Python aangedreven webapplicatie (eerst zelfgebouwd met cgi/xml en daarna met Django/SQLite) in het kader van het "Magiokis" gebeuren.

 

terug naar de indexpagina volgende episode

content and layout created 2010 by Albert Visser contact me